Buurtpreventie Barendrecht is een initiatief van de Gemeente Barendrecht.
Het initiatief is gestart in 2013.


De medewerk(st)ers:
De medewerk(st)ers van Buurtpreventie zijn vrijwilligers die zich in willen zetten voor veiligheid in Barendrecht. Zij zijn de “ogen en oren” voor Gemeente en Politie.
In herkenbare kleding zijn de vrijwilligers regelmatig op straat te vinden in de auto, op de fiets, op de scooter of gewoon wandelend. Samen of alleen of zelfs met meerderen surveilleren ze door Barendrecht; bezig met veiligheid.

Wat we doen:
Onze eerste prioriteit is aanwezig en zichtbaar zijn.
Criminelen die een gedeelte van Barendrecht observeren met minder goede bedoelingen kunnen worden afgeschrikt door de zichtbare aanwezigheid van buurtpreventie.
Verder letten we op bijvoorbeeld vuilniszakken die naast een container staan, lantaarnpalen die niet werken, stoeptegels die los liggen of weg zijn, en noem al die denkbare situaties maar op.
Deze meldingen voeren we in in de app van de Gemeente Barendrecht die de situatie op gaat lossen.
Verder is onze focus ook gericht op verdachte situaties, auto’s die verdacht stilstaan, mensen die zich verdacht ophouden in de buurt, goederen die ergens liggen waar ze niet horen te liggen en alle situaties die ons vreemd voorkomen.
Deze zaken melden we door naar de Politie zodat die er eventueel wat mee kan doen.

Is het nodig?
Dat is een vraag die ons heel veel gesteld wordt.
Ja het is nodig, buiten het feit dat mensen steeds gemakkelijker worden in het omgaan met hun spullen en zaken achterlaten daar waar ze niet horen die zelfs een gevaar kunnen vormen voor anderen zijn er ook steeds meer mensen die op een oneerlijke manier geld willen verdienen. Woning- en auto inbraken komen steeds meer voor, overal in Barendrecht, ook in de wijken waarvan u denkt dat het daar niet snel gebeurd. Overlast van anderen is ook een probleem wat toeneemt bijvoorbeeld.
Dus nogmaals ja, het is nodig.

Doet u mee?
Dat is natuurlijk een moeilijke vraag, wij horen heel veel dat iemand het heel druk heeft of niet in opvallende kleding gezien wil worden .
Dat begrijpen wij ook en we hebben het zelf ook heel druk, toch proberen we een deel van onze tijd aanwezig te zijn op straat. Wij weten hoe dankbaar ons vrijwilligerswerk kan zijn en hoe nuttig het is.
Hoe meer mensen zich inzetten hoe zichtbaarder we zijn, des temeer onveilige situaties opgelost kunnen worden en des te eerder criminelen een ander gebied gaan zoeken voor hun activiteiten.

Wat kunt u doen:
Om mee te beginnen zoeken we mensen die een (klein) deel van hun tijd zichtbaar willen zijn als buurtpreventie medewerk(st)er. Op uw tijd en wanneer u dat wilt kunt u een verzoek doen aan collega’s om een rondje te maken, dit gaat via onze whatsapp groep.
U kunt ook alleen zichtbaar op straat aanwezig zijn natuurlijk, met de auto, op de scooter, op de fiets of wandelend.
Wilt u dit niet dan kunt u ook meedoen aan whatsapp buurtpreventie.
Doet u mee?

Via aanmelden buurtpreventie komt u op een formulier terecht waar u zich op kunt geven voor buurtpreventie, daar wordt ook de procedure uitgelegd.
Via aanmelden whatsapp komt u op een formulier waar u zich op kunt geven voor whatsapp buurtpreventie, ook daar wordt de procedure uitgelegd.